SAĞLIKLI ZAYIFLAMA
Mide Asidini Azaltan Yiyecekler
Mide yanması, gastrit ve reflü gibi
rahatsızlıkların oluşmasına sebep olan mide asidini, dengelemek ve
azaltmak için sizlere 6 adet mide dostu besini tanıtıyoruz.Mide asidi
fazlalığı tedavisinde size yol gösterici olacağından eminiriz.
1-Bamya
Yaz sebzelerinin magnezyum açısından en
zengin olanı bamyadır. Lifli bir bitki olan bamya mide ve bağırsakların
düzenli çalışmasını sağlar. Bir porsiyonunda 8gr lif barındıran bamya
sindirime yardımcı olur ve bağırsaklardaki zararlı parazitlerin
oluşmasını önler.
2-Zencefil
Zencefil üç şekilde yemeğe hazır hale
getirilir. Yaş olanı yemeklerde kullanılır, hafif acımsı tadı olmasına
rağmen özellikle zeytinyağlı yemekler için küçük parçalar halinde
baharat tadında katılabilir. Toz halindeki zencefil özellikle bitki
çaylarında tercih edilir. Zencefil yan etki yaratmayan bir bitkidir.
Hamilelerin rahatlıkla kullanabileceği zencefil mide bulantılarını
giderir, mideyi düzenleyerek sindirime yardımcı olur. Mide ve bağırsak
gazlarından oluşan hazımsızlık durumundan kurtarır.
3- Rezene
Potasyum ve sodyum açısından zengin olan
rezene, genellikle sindirim problemi yaşayan kişiler tarafından
tüketilen, bilinen bir bitkidir. Mide gazlarını gideren rezene,
özellikle çay şeklinde tüketilir. Bir tatlı kaşığı rezene bir bardak
sıcak su (250cc) içerisine konup, ağzı kapalı bir şekilde 5 dk
demlendirilir. Ağzının kapalı olması önemli bir ayrıntıdır. Çünkü uçucu
maddelerin açığa çıkması engellenerek bitkiden alınan fayda maksimum
tutulur. Rezene yaş olarak salatalarda da tüketilebilir veya baharat
haline getirip yemeklere lezzet katmak mümkündür.
4-Dereotu-nane
Koyu yeşil sebzeler grubunun mide
dostları olan dereotu ve nane midenin rahatlatılmasında son derece
faydalıdır. Dereotu mide kramplarını dindirir, gazları giderir,
sindirimi kolaylaştırarak yatıştırıcı etki yaratır. Dikkat edilmesi
gereken hamilelerde kullanılması uygun değildir. Bunun yanında emziren
anneler için ise anne sütünü artırır, kullanılması tavsiye edilir. Yaş
olan dereotunun aroması yoğun olup, istenilirse kurutularak da baharat
gibi tüketilebilir. Ülser ağrılarını önlediği bilinen nane, mide asidini
azaltmaya yardımcı olur. Çok iyi ödem söktürücü olan nane mide
ağrılarını durdurur, spazmlara iyi gelir. Dikkat edilmesi gereken husus
ise mide ülseri ve gastrit rahatsızlığı bulunan kişilerin naneyi fazla
tüketmemeleri gerekir.
5-Patates
Mide ülserinden koruyan ve mide
rahatsızlıklarına iyi gelen saymakla bitmeyen vitaminlere sahip bir
sebzedir. Patatesin vitaminlerinden en güzel faydalanma şekli çiğ
patates suyudur. Kabukları soyulan patatesler katı meyve sıkacağından
geçirilir. Elde edilen patates suyu aç karnına günde 1 veya 2 çay
bardağı içilirse ülseri tedavi eder. Mide ekşimesi şikayeti olanlar
patatesi rahatlıkla tüketebilir. Önemli bir uyarı da şeker hastalarının
patatesi dikkatli tüketmesi gerekir. Nişastası diğer sebzelere göre çok
fazladır bu sebeble az yenilmesi tavsiye edilir.
6- Yoğurt
Sindirim mide ile başlar ve bağırsak ile
devam eden bir süreçtir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelen yoğurdun
içerdiği inulin maddesi, alt sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin
üremelerini ve canlı kalmalarını sağlayan prebiyotik maddesini içerir.
Özellikle prebiyotik katkılı yoğurtların tüketilmesi sindirim
sisteminden kaynaklanacak olası hastalıkların önlenmesini sağlar. Ayrıca
yoğurdu soğuk tüketmeye dikkat edin. Yararlı bakteriler sıcak ortamda
hayatta kalamazlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder