Kolesterol nedir kolestrol nasıl düşürülür
Kolesterol beyin,
sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm
vücutta yaygın olarak bulunan ve yaşam için gerekli olan mum kıvamında
yağımsı bir madde. İnsan vücudu kolesterolü kullanarak hormon, D
vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretiyor. Tüm bunlar için
kanda çok az miktarda kolesterolbulunması yeterli.
Kanda
artan kolesterol, kan damarlarında birikiyor ve kan damarlarının
sertleşmesine, daralmasına yol açıyor. Kolesterolün organlara giden kan
damarlarında birikmesi, o organa ait hastalıkları ortaya çıkarıyor.
Kalbi besleyen atardamarlarda kolesterol birikimi olursa kalp krizi; böbrek damarlarında kolesterolbirikimi olursa yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Uzmanlar, kolesterol seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve kaydedilmesinin önemine dikkat çekiyor.
Kandaki kolesterol miktarının
yüksek olması sağlığı ciddi bir şekilde tehdit eder. Bazı damarların iç
yüzeyinde birikerek damarların yavaş yavaş tıkanmasına sebep olur. Bu
tıkanma, kalbe giden kan miktarının azalmasına ve dolayısıyla kalp ve
damar hastalıklarına yol açar. Yüksek kolesterol hiç
belirti vermeden sinsice gelişir ve yüksek kolesterolu olan insanlar
kendilerini son derece iyi hissedebilirler. Bu nedenle bütün erişkin
çağdaki hem kadın hem de erkeklerin belirli aralıklarla kolesterollerini
ölçtürmeleri gerekir.
Kolesterol seviyesini
etkileyen en önemli faktör besinler yolu ile aldığımız yağların türü ve
miktarıdır. Yağlı sığır ve koyun eti, tam yağlı süt ve peynir, tereyağı
gibi ürünlerden ve margarinden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.
Tercihen yemeklerde zeytinyağı ve soya yağı ve mısırözü kullanmak en
doğrusudur.

Kolesterol artık dert değil
Yeni araştırmaların bulgularına göre eski bildiklerimizin tam tersine kolesterol ihtiva eden yumurta ve yağlar yendiği zaman insanda kolesterol yapmıyor.
Time dergisi son sayısında “Kalbiniz için yiyin”, “Kolesterol
için iyi haberler” başlıklarıyla kapak konusu olarak verdiği haberde,
kalp için tehlikeli olarak kabul edilen margarin, yumurta ve tuz gibi
gıdaların sanıldığının aksine sağlığa yararlı olduğunu iddia etti.
Yeni araştırmaların bulgularına göre eski bildiklerimizin tam tersine kolesterol ihtiva eden yumurta ve yağlar yendiği zaman insanda kolesterol yapmıyor.
Süpriz
olarak nitelendirilen bu sonuçlara göre uzak durduğumuz yumurtanın kalp
için tehlikeli ve zararlı olduğu söylenemeyeceği belirtiliyor. İnsan
kanında bulunan yüksekkolesetrol, tansiyon ve kalp için hâlâ tehlikeli kabul edilse de, her yağlı ve tuzlu yiyecek yendiği zamankolesterol oranı
artmıyor hatta bazen azalabiliyor. Diğer taraftan zeytinyağı ve diğer
çiçek yağları, salmon ve tuna balığı yüksek orandaki kolestrolü
düşürüyor ve kan dolaşımını hızlandırıyor.
En iyi kolesterol düşürücü Lipitor
Dünya çapında kullanılan kolesterol düşürücü
en önemli iki ilaç olan Lipitor ve Pravachol arasındaki savaşta, ilk
raundu Lipitor kazandı. Araştırmaya göre, Pravachol alan hastaların kötü
kolesterolü 18 ay sonunda 110’a inerken, Lipitor kullananlarınki 79’a
düştü. Kolesterol düşürücü ilaçlar, özellikle kalp
krizi riskini azaltmak amacıyla kullanılıyor. Araştırmalar, statin adı
verilen bu grup ilaçlardan bazılarının kolesterolü diğerlerinden daha
fazla düşürdüğünü de ortaya koydu.
Kolesterol ilaçlarının kansere etkisi yok
Kolestrol seviyesini
düşürmek için kullanılan Statin grubu ilaçların kanser riskini ne
artırdığı ne de azalttığı bildirildi. ABD’nin Connecticut
Üniversitesi’nden bilim adamları, toplam 87 bin hastanın katıldığı 26
çalışmayı incelediklerini ancak bu faydalı ilaçların kanser üzerinde bir
etkisi olmadığı sonucuna vardıklarını söyledi. Amerikan Kanser
Derneği’nin, ABD’de 132 bin 136 hasta üzerinde yaptığı ve yeniden
incelenen araştırmasında 815 hastada kalın bağırsak kanseri vakasına
rastlandığı, ancak bu hastalar arasında statin grubu kullananlarla
kullanmayanlar arasında bir fark belirlenemediği belirtildi. Statin
grubu ilaçların bazı kanser türlerini engelleyebileceği yönünde bazı
araştırmalar yayımlanmıştı.
Kalbin düşmanı kolesterol
ABD’nin
Penn State Üniversitesi’nde 21-62 yaş arasındaki çok sayıda hasta
üzerinde yapılan ve sonuçları American Journal of Clinical Nutrition
dergisinde yayınlanan araştırmalara göre; “flavonoid” maddesi yönünden
zengin olan kakao, siyah çikolata, siyah çay, elma, baklagiller,
portakal ve üzüm suyu, kötü kolesterol(LDL kolesterol ) seviyesini düşürerek kalp krizi riskini azaltıyor, damar hastalıklarını ve damar sertliğini de önlüyor.
Araştırmaya
konu olan hastaların kan plazmalarında inceleme yapan araştırmacılar,
yukarda sözü edilen beslenme diyetinin iyi kolesterolü (HDL kolesterol )
ise yüzde 4 oranında yükselttiğini gözlediler. Uzmanlar, “flavonoid”
meyve ve sebzelerde de bol miktarda bulunduğunu belirtiyorlar.
İyi ve kötü kolesterol
Yapılan istatistiklere göre; kalp krizlerine yolaçan sebeplerin başında kolesterol,
yüksek tansiyon, sigara ve şeker hastalığı geliyor. Bu istatistiklerden
de anlaşılacağı gibi, kalbimizin baş düşmanlarından biri olan kolesterol olduğu herkes tarafından kabul ediliyor.
Halk arasıda iyi e kötü huylu kolesterol olarak adlandırılan kolesterol türlerinin vücuttaki etkileri de farklı oluyor. Kötü huylu kolesterol (LDL kolesterol ), organlara ve damarlara kolesterol yüklerken, iyi huylukolesterol (HDL kolesterol) tam tersine, fazla kolesterol yüklenen organlardaki fazla kolesterolü yok etmekle yükümlü.
Araştırmalar
kanda LDL’nin artmasının, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini
artırdığını ortaya koyuyor. Bu sebeple de “kötü huylu kolesterol”
olarak tanınıyor. HDL ise, tam tersine kalp-damar hastalıklarına
yakalanma riskini azaltıyor. Dolayısıyla halk arasında “iyi huylu kolesterol” olarak isimlendiriliyor.
Kolesterol konusunda uzmanların fikir birliğine vardıkları en önemli tesbit şu: Kandaki kolesterol oranının artması, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırmaktadır. Kanda kolesterol oranının
artması ise beslenme alışkanlıklarımızla doğru orantılıdır. Bunun için
bazı yiyeceklerden vazgeçmek, bu sinsi rahatsızlığın getirdiği
risklerden kurtulmamıza yardımcı olacaktır.
Şeker hastaları da dikkatli olmalı
Yüksek kolesterol ve
kalp-damar hastalıkları ile şeker hastalığı arasında da sıkı ilişki
olduğunu belirten uzmanlar, bu tür rahatsızlığı olan kişiler kandaki yağ
oranını düzenli olarak takip etmeleri uyarısında bulunuyor. Uzmanlar,
pekçok şeker hastasında kolesterolün bir türü olan LDL’ye rastlandığını
ve bu kolesterolün genellikle yüksek seyrettiğini ifade ediyorlar.
Karaciğerde yağlanma ve kolesterolyüksekliğinin
tedavisi diyettir. Öncelikle karaciğerde yağlanma yapan bir hastalık
var mı diye bakmak gerekli testleri yapmak lazım. Karaciğer
yağlanmalarında karaciğer fonksiyonları bozulur. Sarılık, hazımsızlık,
pıhtılaşma bozuklukları, amonyak yükselmesi gibi çeşitli hastalıklara
yol açabilir. Bunun için bir dahiliye veya gastroenteroloji uzmanına
muayene olmanızı tavsiye ederim. Kolesterol için yağlı yiyeceklerden ve sakatattan uzak durun. Acıkmadan yemek yemeyin ve doymadan sofradan kalkın.

Bunlar yasak
Katı yağlar, tereyağı
Sakatat
İşkembe çorbası
Kabak ve ay çekirdeği
Krema, kaymak, pasta
Yumurta (haftada bir)
Yağda kızartmalar
Tavuk ve balık derisi
Koyun ve kuzu eti
Yağlı peynir ve süt
Salam, sucuk, sosis
Alkol
Bunlar serbest
Badem, ceviz, fındık (az)
Haşlama ve ızgara dana eti
Sebze ve meyveler
Yağsız beyaz peynir ve süt
Zeytinyağı ve zeytin
Baklagiller (bol)
Tavuk ve balık
Kolesterolü bitkiyle yenin
Yüksek
kolesterolü olan kişilere, Afrika’da yetişen Psyllium adındaki bitkinin
elyafından üretilen ilaç tavsiye ediliyor. ABD’nin Kentucky
Üniversitesi araştırmacılarından James Anderson, Psyllium bitkisinden
üretilen tabletlerin kolesterolü yüzde 5 düşürdüğünü açıkladı. Psyllium
bitkisinin Afrika’da yerli halk tarafından ilaç yerine kullanıldığı
biliniyor. Pysllium elyafı tabletlerinin, aynı zamanda kalp krizi
riskini de yüzde 10-15 önlediği açıklandı.
Simit, kolesterolü düşürüyor
ABD’de
yapılan araştırmalarda, susamın vücuttaki kolesterolü düşürdüğü
belirlendi. İnternette yayınlanan bir habere göre; susamın, karaciğerin kolesterol üretmesini engellediği bildirildi. Susamın, kötü kolesterolü (LDL kolesterol) düşürdüğü ve içindeki tekli doymamış yağ (monounsaturated) nedeniyle, iyi kolesterol (HDL kolesterol) düzeyini yükselttiği belirtildi. Araştırmacılar, uygun kolesterol düzeyinin sağlıklı kalbin müjdecisi olduğunu kaydediyor.
Kolesterole yeni formül
ABD’de
yapılan bir araştırmada, içinde E vitamini bulunan sütün kolesterolü
düşürdüğü tespit edildi. Süte karıştırılarak içilen E vitamininin
kandaki yağlara daha çabuk ve daha fazla oranda ulaştığını belirleyen
uzmanlar, bu uygulamanın, E vitamininin su ile alınmasından daha faydalı
bulunduğunu belirtti. 48 şahıs üzerinde 10 hafta süren araştırmalarda,
her gün 2 bardak, E vitamini karıştırılmış ve yağ oranı yüzde 1 olan süt
verildi.
E
vitaminini 30 miligram ile 200 miligram arasında süte karıştırarak
veren araştırmacılar, 200 miligram E vitamini karıştırılmış sütün,
vitamini kandaki yağlara daha çabuk ve daha fazla oranda ulaştırdığını
tespit etti. Süte düşük dozda karıştırılan E vitamininin ise fazla
etkili olmadığı belirlendi. Araştırmada, E vitamininin portakal suyu ile
alınmasının daha az etkili olduğu gözlendi. Araştırmanın 4. haftasında,
içinde 200 miligram E vitamini olan sütten her gün iki bardak içenlerde
toplam kolesterol oranının yüzde 9, kötü kolesterol (LDL kolesterol) oranının ise yüzde 10.7 oranında düştüğü belirlendi.
Kalbi kurtaran ‘gen’ bulundu
Yeryüzünde milyonlarca insanın musdarip olduğu ‘kolesterol’ ve buna bağlı kalp rahatsızlıklarının kaynağı belirlendi. Bilim adamları, 40 yıllık araştırmalardan sonra, vücudun ‘iyi kolesterol’ seviyesini düzenleyen
bir gen buldular.
“ABC1” olarak bilinen bu gendeki bozukluklar, fazla miktardaki kötü kolesterolün (LDL kolesterol )
ve diğer yağların, hücreler ve kandan arındırılması için gerekli proteinin üretilmesini engelliyor.
Bu gen olmaksızın, kötü kolesterol seviyesi
ve kalp hastalıklarına yol açan diğer yağların kontrolsüz olarak
arttığı belirlendi. Bilim adamları, bu keşfin kalp hastalıkları
araştırmalarında bir gelişme olduğunu, çünkü kalple ilgili
(kardiyovasküler) sorunları olan milyonlarca insandaki HDL seviyesinin
normalin altında olduğuna dikkat çektiler. Gen, vücudun iyi kolesterolü (HDL kolesterol) hiç üretmediği nadir bir irsî hastalık olan ‘Tangier’ hastalığının sebepleri üzerinde araştırma yapılırken bulundu.
“ABC1” geni üzerinde yapılacak araştırmaların, ‘kolesterol’ ve kalp rahatsızlıklarının tedavisinde önemli bir çığır açması bekleniyor.
Kolesterole aşı darbesi
Farelerde denenen yeni tip bir aşının, yüksek kolesterol nedeniyle
damarlarda lipid birikimini önleyebildiği belirlendi. ABD’de Cedars
Sinai Tıp Merkezi uzmanları ile İsveçli bilim adamlarının yaptıkları
ortak çalışmada, mutasyona uğratılmış ve yüksek kolesterol bulunan
fareler denek olarak kullanıldı. Protein oluşturan sentetik
bileşimlerden yapılan aşının, farelerin damarlarında lipid birikimini
yüzde 60-70 arasında azalttığı gözlendi. Araştırmayla ilgili bilimsel
rapor, Atlanta’da yapılacak Amerikan Kardiyoloji Koleji’nin bilimsel
genel kurulunda açıklanacak.
Kolesterol ne demek?
Doktorlara en çok sorulan soruların başında kolesterol ve lipidin tanımı geliyor. Lipidin Türkçe karşılığı yağ.Kolesterol ise
yağ benzeri ve hücre zarının yapıtaşı. Hayvansal ve bitkisel kökenli
besinlerde bulunuyor. Yağ, vücut ağırlığının yüzde 15'i. Vücut ısısının
oluşturulması ve enerji depolamak yağların görevi. Ayrıca kolesterolvücutta cinsiyet ve kortizon benzeri hormonların üretilmesinde hammadde görevi görüyor.
HDL
adı verilen proteinler, dokulardan karaciğere kolesterolün taşınmasını
sağlar, vücudun kolesterolden temizlenmesinde rol alıyor. Vücut için
yararlı ve damar sertliği düşmanı. Kandaki miktarını, alkol, egzersiz
yükseltirken, sigara, şeker hastalığı, şişmanlık ve hareketsizlik
azaltıyor.
LDL kolesterol ise damar sertliği riskini artıran, kötü olanı. Kandaki miktarı yükseldikçe damar sertliğiyle karşılaşma oranı da yükseliyor.
Kolesterol oranınız
200 mg/dL altında olmalı, fakat bu ideal rakam. Ölçüm öncesinde en az
sekiz saat aç kalmaya özen göstermek gerekiyor. Mümkünse sabah
saatlerinde ölçülmeli. Testten önce alkol, sigara ve ilaç alınmamalı,
mikrobik hastalıkların geçmesine dikkat etmeli.
Kalp krizi riski açısından bütün kolesterol, LDL kolesterol yüksekliği, HDL kolesterol düşüklüğü
dışında, yaş önemli bir faktör. Birinci derecedeki akrabaların erken
kalp krizi geçirmesi, tansiyon yüksekliği, sigara tüketimi, şeker
hastalığı riski artıran faktörler.

Kolesterol nedir?
Kolesterol kanda bulunan yağ cinslerinden biridir. Bazı hormonların yapısında kullanıldığı gibi hücre zarlarının yapısında da bulunur.Kolesterol vücut tarafından üretildiği gibi gıdalarla da alınır. Özellikle hayvansal gıdalarkolesterol kaynağıdır. Sütte, kara hayvanlarının yağ dokusunda ve iç organlarında bol miktarda bulunur.
Kolesterolün
kandaki düzeyinin yüksek olması halinde, damar çeperinde birikmelere
yol açabilmektedir. Bunun üzerine, öncelikle kireç olmak üzere, eklenen
başka maddeler damar çeperinin sertleşmesine ve içerideki boşluğun
daralmasına yol açmaktadır.
Bu
da dolaşım bozulmasına yol açar. Eğer damar tam tıkanırsa, damarı
tıkanan organda doku hasarı ortaya çıkar. Eğer damarı tıkanan organ
kalpse, kalp krizi ya da miyokard enfarktüsü denilen tablo ortaya çıkar.
Beyin damarlarının tıkanmasında da inme denilen tablo oluşur. Bu da,
felçlere ve beynin kontrol ettiği diğer işlevlerde aksamalara yol açar.
Bu gibi sorunlarla karşılaşma riskini azaltmak için kolesterolün kandaki düzeyini 200 mg/dl düzeyinin altında tutmak gerekiyor.
Bunu sağlamada kolesterolden zengin gıdalardan uzak durarak perhiz yapmak yeterli olmazsa, kolesteroldüşürücü ilaçlardan yararlanılır.
Kolesterolün bazı fraksiyonları da var. Bunlardan HDL kolesterol adı
verilen yüksek yoğunluklu lipoproteinler koruyucu etki gösterirler.
Özellikle düşük yoğunluklu lipoproteinler damar sertliği riskini
arttırırken, HDL, kolesterolün karaciğer tarafından kullanılmasını
sağladığı için koruyucu etki göstermektedir. Bu nedenle, HDL'nin kandaki
düzeyi ne kadar fazla olursa, bünye için o denli yararlı etki
doğmaktadır.
HDL'nin kandaki düzeyinin 35 mg/dl düzeyinin üzerinde olması istenmektedir. Total kolesterol kadar
HDL kolesterolün kandaki düzeyinin belirlenmesinde kalıtımla gelen
bünye yapısı, beslenme alışkanlıkları ve günlük aktivite durumu da
etkili olmaktadır.
Kalıtım
dışında, düzenli spor yapılması, beslenmede zeytinyağı ve balık başta
olmak üzere Akdeniz türü beslenme uygulanması total kolesterolün
azalmasının yanı sıra, HDL'nin artmasına da etki etmektedir.

Kızımın kolesterolü yüksek
KIZIM 13 yaşında ve kolesterol ölçüm değeri 280. Beyaz ve soluk görünüşlü. Ayrıca aşağıdaki problemleri mevcut.
- Mide kapakçığı yapısı nedeni ile yemek borusunda yanma.
- Küçükken geniz eti alındı.
- Zaman zaman kulaklarında kızarma ve kaşıntı.
- Son zamanda dizde ödem oluştu.
Yukarıdaki
şikáyetler bağımsız mı? Kolesterolü yenmek için ne yapmalıyız? Beden
derslerine katılması riskli midir, spor faaliyetleri nasıl olmalı?
Bu yaşta bir çocukta 280 gibi bir kolesterol değeri çok yüksek. Muhtemelen kalıtımla geçen bir kolesterol metabolizması sorunu mevcut. Yaşadığı diğer belirtilerin kolesterol sorunu ile doğrudan bağlantısı yok.
Eğer fazla kilolu ise mide ve diz sorunu ile kolesterol yüksekliği
bununla bağlantılı olabilir. Ancak sorunun kaynağı ne olursa olsun, bu
rakam çok yüksek bir değeri ifade ediyor. Kesin bir karar vermek için,
kandaki diğer yağ oranları konusunda bilgi veren tetkikler yapmak
gerekiyor.
Bir yandan bunlar yapılırken öte yandan dakolesterol düşürücü
bir diyete başlaması, kilo fazlalığı varsa bunlardan da kurtulmaya
çalışması gerekiyor. Beden eğitimi derslerine katılması riskli olmadığı
gibi çok da yararlıdır, hatta dersler dışında da düzenli eksersiz
yapması gerekiyor.
Kızınız için daha doğru olan, bir kardiyoloji uzmanının denetiminde kolesterol metabolizması açısından tetkik ve çıkacak sonuca göre de tedavi yapılmasıdır.
Kolesterolün ne kadarı riskli?
Kolesterol riskleri konusunda bazı rakamlar verildi.
Burada kandaki total kolesterolün 160'ın üzerine çıkması halinde kalp krizi riskinin arttığı belirtilmektedir. Olayı sadece kolesterol riski
açısından ele aldığınızda bu rakamlar doğru değil. Dünya üzerindeki tüm
kardiyologlar, damar sertliğinden korunmak için kandaki kolesterol düzeyinin 200 mg'ın altında olmasını önermektedir.
Benim
her zaman söylediğim, hekimliğin bir sanat olduğudur. Kalp-damar
sorunlarından korunmak da risk yönetimi gerektirir. Eğer bir kişide
damar sertliği açısından risk yaratan birçok başkaca faktör varsa, o
zaman riski azaltmak açısından kolesterolün çok daha düşük rakamlarda
olması istenebilir. Bu özellikle, koruyucu etkisi olan faydalı
kolesterolün (HDL kolesterol) çok düşük olduğu haller için geçerlidir.
Kolesterol düşüren margarin piyasada
Kolestrol düşüren
bir margarin türü gelecek hafta ABD'de piyasaya çıkıyor. Take Control
(Kontrolü ele al) adlı margarinin, soya fasulyesinden üretildiği ve kolestrol düzeyini
düşürdüğü belirtildi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA), ürünü
incelediği ve kolestrolü düşüren bir margarin türü olarak lanse
edilebilmesine izin verdiği belirtiliyor.
Bir firma yetkilisi, Take Control ile ilgili beklentilerinin büyük olduğunu ve margarinle tüketicilerin sağlıklı birkolestrol düzeyine kavuşacağını belirtti. Günde bir ya da iki kaşık margarinin, kolestrol düzeyini yüzde 7-10 oranında düşürdüğü ifade edildi.
Take
Control hafif bir margarin tadı verirken, sağlıklı yaşam düşkünü olan
tüketicilerin, 3-4 hafta içinde iyi sonuç almaya başlamaları bekleniyor.
Take Control, ‘‘işlevsel gıda ürünleri’’ diye adlandırılan 8 milyar
dolarlık bir pazara giriyor.
Kolesterol nedir, nasıl düşürülür?
Kolesterol büyük
ölçüde karaciğer tarafından üretilen; ancak yediğimiz hayvansal
besinlerde de bulunan bir maddedir. Vücuttaki hücre zarlarının ve
hormonların oluşabilmesi için kolesterole ihtiyaç vardır. Vücutta iki
çeşitkolesterol bulunur.
LDL (kötü) kolesterol: LDL kolesterol kanda yükseldiğinde arter damarlarının duvarlarında birikerek kalp hastalığı riskini artırır.
HDL (iyi) kolesterol: HDL kolesterol dokulardaki
aşırı kolesterolü alır ve karaciğere getirir. Karaciğere getirilen
kolesterol bu organ tarafından parçalanır. Dolayısıyla HDL kolesterol kalp
sağlığı için iyidir. Sağlıklı beslenmeyle kolesterol düzeyi
düşürülebilir. Sağlıklı beslenmenin önemli bir bileşeni de doymuş yağ
tüketimini azaltmak ve doymuş yağ yerine doymamış yağları kullanmak
gerekir. Sigaranın bırakılması, düzenli egzersiz yapılması da kolesterol düzeyini düşürür.

Kolesterolün çoğu da, azı da dert
Yüksek kolesterol, insanın ölümüne sebep olurken, düşük kolesterolün ise insanda intihar isteğini kamçıladığı tesbit edildi.
Bir
grup İtalyan araştırmacının yayınladığı rapora göre, yapılan bir dizi
çalışma sonucunda, doktorların sebebini açıklayamadığı, kandaki düşük
düzeydekikolesterol ile intihar arasında bir ilişkinin olduğu ortaya çıktı.
Bu
yönde ilk belirtilerin, kolesterolün düşmesini sağlayan ilaçları
kullanmaları tavsiye edilen hastalarda ortaya çıktığı belirtildi.
İntihar etmek isteyen 300'e yakın insanın kanı üzerinde bir grup
meslektaşıyla çalışmalarda bulunan Dr. Massimo Gallerani, British
Medical Journal dergisine yazdığı makalede, "İntihara kalkışanlarda, kolesterol oranı
diğer zamanlardakinden daha düşük bir seviyede bulunmakta"
açıklamasında bulunarak, daha önceki çalışmalarının da ışığında, düşük
oranda kolesterol miktarı ile intihar arasında bir ilişki olduğu iddiasında bulundu.
Ancak
doktorlar yine de, yüksek kolesterolün sebep olduğu kalp krizinden ölme
riskinin, düşük kolesterolün sebep olduğu intihardan ölme riskinden
daha fazla olduğunu söylüyorlar. Aynı yönde bazı çalışmalarda, kolesterol intihar
ilişkisinin, kolesterolün, beyni etkileyen "neurotransmitter serotonin"
seviyesine tesiri sonucunda oluştuğu ifade ediliyor.
Yeşil mercimek kolesterol ilacı
Eskişehir
Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Hastalıkları Anabilim Dalı
Başkanı Prof. Dr. Bilgin Timuralp, baklagillerin ve özellikle yeşil
mercimeğin tohumlarının kabuklarında bulunan liflerin kanda erimesi ve
bu şekilde kana karışması ile, kandaki zararlı yağların atılabileceği
konusunda, yaptıkları uygulamalı araştırmanın çok iyi sonuçlar verdiğini
belirterek, "İleride bu konuda daha ayrıntılı ve bilimsel
çalışmalarımız olacaktır" dedi.
Kanda
zararlı yağların bulunmasının damar sertliğini ve bu damar sertliği
sonunda da beyin damarlarının tıkanması sonucu felce, kalp damarlarının
tıkanması sonucu kalp krizlerine yol açtığını belirten Prof. Dr.
Timuralp, "Bunların önlenmesi için kandaki aşırı kolestrol miktarının
düşürülmesi lazım. Bu durumun önlenmesi için margarinleri ve hayvani
yağları kullanmıyoruz. Ancak bunlar çoğu zaman yeterli olmuyor.
Dışarıdan
yağ alınmadığı halde, vücudun kendisi yağ üreterek zararlı yağ
miktarında artmalara sebep oluyor. Dolayısı ile ilaç kullanma ihtiyacı
ortaya çıkıyor. Ancak bütün dünyada kullanılan bu ilaçlar hem çok
pahalı, hem de karaciğer bozukluğu, adele erimesi, sarılık ve mide
bozukluğu gibi zararlı yan etkileri var" diye konuştu.
Prof. Dr. Bilgin Timuralp, Osmangazi Üniversitesi bünyesinde kolesterol ile
ilgili yaptıkları uygulamalı çalışmayı da şöyle anlattı: "Üniversitede,
1.5 ay süre ile hastane personelimizin yeşil mercimek yemelerini
sağladık. 50'ye yakın personelin önce kanlarındaki yağ miktarlarını
ölçtük.
Daha
sonra günlük yemeklerinin yanında bir miktar yeşil mercimek salatası
almalarını sağladık. 1.5 ay sonunda, her gün düzenli olarak yeşil
mercimek yenmesinin ardından, kişilerin kanlarındaki yağ miktarlarında
önemli oranlarda düşüşler gözledik.
Biliyoruz ki, kandakikolesterol miktarını
yüzde 10 azaltırsak, kişilerde kalp krizi riskini yüzde 20 oranında
azaltmış oluruz. Bizim çalışmamızda ise 210-220 olan kolesterol miktarı,
190'lara inmiştir. Yani yüzde 20'lik bir azalma sağlamış olduk. Demek
ki böyle devam ederse yüzde 40'lık bir kalp krizi azalmasını
gerçekleştirmiş olacağız. İleride çalışmalarımızı daha geniş kitleler
üzerinde tatbik edip, bilimsel açıklamalarda bulunma imkanımız
olacaktır. Ancak bu bilgiler ışığında bile, yeşil mercimek kullanımını
teşvik etmek son derece faydalı olacaktır."
Kolesterol
M. A D’nın sualine cevaptır:
Aldığımız
gıdalar; proteinler, karbonhidratlar ve yağlardır. Bunların yıkım
ürünleri aminoasitler, glikoz ve trigliserid ile kolesteroldür.
Kanımızda bulunan yağlara kolestrol ve trigliserid
denir. Bunların miktarının fazlalaşması halinde damarlarda sertleşme,
daralma, tansiyon yükselmesi, kalp hastalıkları ortaya çıkabilir. Onun
için kolestrole ve trigliseridlerin yükselmesi istenmez. Diyet ve ilaç
tedavisi ile düşürülmeye çalışılır. Doktor kontrolünde yağlı yiyecekler
ve sakatattan uzak durmalı, spor yapmalı.
Kolesterole dikkat!
Uzmanlar,
toplam kolesterol düzeyinin 200’ün altında olması, LDL’nin 130’u
geçmemesi, HDL’nin de 35’in altına inmemesi uyarısında bulundu. Kolesterol seviyesi
belirtilen rakamlara uymayan kişilerin fiziksel egzersiz yapması,
gereksiz yağ yememeleri, meyve, sebze ve işlenmemiş tahıla ağırlık
vermeleri gerekiyor.
Pfizer
İlaç Firması’nca hazırlanan “Kalp Sağlığını Tehdit Eden Unsurlar”
başlıklı kitapçıkta kalp sağlığı için sağlıklı yaşam ve beslenmenin
önemine dikkat çekildi. İnsan vücudunun hormon üretimini sağlamak ve
hücre zarlarını oluşturmak için küçük miktarda kolesterole ihtiyaç
duyduğu belirtilen kitapçıkta, yağlı beslenme yüzünden, kolesterol düzeyinin gereğinden fazla yükselmesiyle sorunların başgösterdiği ifade edildi.
Kitapçıkta, LDL olarak adlandırılan düşük yoğunlukta yağ proteinlerinin, kalbi tehdit eden zararlı kolesterololduğu; yüksek yoğunluklu yağ proteinleri, yani HDL’nin ise kalp krizine karşı koruyucu kolesterol olduğu belirtilirken, uzmanlar, toplam kolesterol düzeyinin 200’ün altında olması gerektiğini vurguladılar.
LDL’nin
130’u geçmemesi, HDL’nin ise 35’in altına inmemesi gerektiğini kaydeden
uzmanlar, by-pass ve kalp krizi geçiren, ya da yüksek risk grubunda
bulunan kişiler de LDL’nin en fazla 100, HDL’nin de en az 45 olması
gerektiğini belirtti.
Kolesterol seviyesi
bu rakamlara uymayan kişilerden ilk olarak yaşam stilini değiştirmeleri
isteyen uzmanlar, fiziksel egzersiz, doymuş ve gereksiz yağlarla
hayvansal ürünlerden uzak durmayı, meyve, sebze ve işlenmemiş tahıla
ağırlık vermeyi tavsiye ediyor.
Uzmanlara
göre damar sertliği, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları önlemek için
doymuş yağ, kırmızı et, hamur işleri, karides, kalamar, tam yağlı süt,
Hindistan cevizi, şekerli tatlılar, şeker, tuz ve kızarmış besinlerden
uzak durmak gerekiyor. Egzersiz de aşırı kilo almayı önlerken damar
sertliğine yol açan zararlı yağları azaltıyor.
Uzmanlar
sağlıklı bir kalp için de şu besinleri öneriyor: “Bütün taze ve
dondurulmuş sebzeler (kızartmak yerine haşlayınız), meyveler, lifli
besinler, tahıllar, kuru baklagiller ve kepekli ekmek, yağsız süt, az
yağlı peynir, beyaz etli ve yağlı balıklar (ızgara, buğulama), tavuk,
yağsız mandıra ürünleri, doymamış (oda sıcaklığında sıvı halde bulunan)
yağlar, ceviz, badem, kestane.”
Amerikan Kalp Vakfı da, günlük kalori miktarının yüzde 30 oranında
yağdan karşılanması gerektiğini ifade ederken, bu tarz bir rejim
uygulandığında LDL oranının birkaç ayda yüzde 5-10 oranında azalacağını
kaydediyor.
Yüksek Kolesterol Yaşlanmaya Neden Oluyor
İngiliz uzmanlar, kolesterol düzeyi yüksek olan insanların daha yaşlı göründüğünü açıkladı.
İnsanların
bir kısmının olduğu yaştan daha genç ya da yaşlı görünmesinin
nedenlerini araştıran bilim adamları, bu durumun vücut kimyasıyla
bağlantılı olduğunu saptadı.
İngiltere
Imperial College uzmanları yaptıkları araştırmalarla sigara, içki,
uykusuzluk ve kötü yaşam koşullarının insanların yaşlı görünmesine neden
olduğunu fakat yaşlı görünmenin asıl nedeninin kandaki bazı maddelerden
kaynaklandığını ortaya koydu.
Araştırmada görev alan Prof. Chris Bulpitt kolesterol düzeyi
yüksek erkeklerin, erken yaşlandıklarını belirtirken, yüksek
kolesterolun, kan damarlarını tıkayarak organlara daha az kan gitmesine
neden olduğunu bildirdi. Bulpitt, “Erkeklerdeki oksijen taşıyan kırmızı
kan hücrelerinde bulunan hemoglobinin yüksek olması, kişilerin erken
yaşlanmasına sebep oluyor” dedi.
Kadınlarda
da kırmızı kan hücrelerinin çökmesiyle ortaya çıkan ‘bilirubin’
maddesinin, kadınları olduklarından yaşlı gösterdiği tespit edildi.
İyi Kolestrol Düzeyinin Düşük Olması Bunama Riskini Artırıyor...
Amerikalı uzmanlar yaşlılarda iyi kolestrol düzeyinin düşük olmasının bunama riskini artırdığını belirledi.
Kısa adı "HDL" olan iyi kolestrol düzeyinin kalp krizi ve beyin kanama riskini artırmasının yanısıra bunama olayını da hızlandırdığı ortaya çıkmıştı.
HDL
seviyesi erkeklerde ortalama bir desilitre kanda 40 ila 50 miligram,
kadınlarda ise 50 ila 60 miligram olması normal kabul ediliyor. 40
miligramın altı düşük sayılıyor. İyi kolestrol düzeyi kilo kaybederek, spor yaparak ve sigarayı bırakarak yükseltilebiliyor.
Zayıflarda Kolestrol Hastası Olabilir!
Geçtiğimiz
günlerde “Hiperlipidemiye Güncel Yaklaşımlar” konulu toplantı, İstanbul
Hilton Convention Center’da gerçekleşti. Toplantıda, İstanbul
Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Vedat Sansoy ile
Amerika Birleşik Devletleri Metabolik ve Ateroskleroz Araştırma Merkezi
Başkanı Prof. Dr. Evan A. Stein, yüksek kolesterolün güncel tedavisi ile
ilgili önemli bilimsel gelişmeleri aktardı.
Türkiye Kalp Raporu”ndan ilginç sonuçlar
Toplantıda
konuşan Prof. Dr. Vedat Sansoy, Türk Kardiyoloji Derneği’nin
hazırladığı “Türkiye Kalp Raporu”ndan ilginç sonuçlar açıkladı.
Ülkemizde başlıca nedenlere göre ölüm sınıflamasında yüzde 40.6 oranında
kalp hastalıkları nedeniyle gerçekleştiğini söyleyen Prof. Sansoy,
“1990 yılından beri yürütülen TEK Harf Çalışması (Türk Erişkinlerinde
Kalp Hastalığı ve Risk Faktörleri Sıklığı Taraması) kapsamında
yürüttüğümüz tarama ve araştırmaların sonucuna göre, ülkemizde 2010
yılında yalnızca kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybedecek kişilerin
sayısının 250 bini aşacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Türklerin iyi kolestrolü yüksek
Yüksek kolesterol,
yani kan yağlarının yüksekliği, kalp hastalığı açısından önemli bir
risk faktörü olarak değerlendirilmektedir. TEK Harf çalışmasının
sonuçlarını değerlendiren Prof. Stein, Türk halkının büyük çoğunluğunun
kötü kolesterol yüksekliği sorunundan çok, iyi kolesterol düşüklüğü
sorunu yaşadığını, bunun da kalp-damar hastalıklarının beklenilenden
daha fazla çıkmasına neden olduğunu belirtti. Türklerde genetik ve
çevresel faktörlerden dolayı iyi kolesterol düşüklüğü görüldüğünü söyleyen Prof. Stein, kolesterol sorununu sadece obez yani kilolu insanların yaşamadığını, zayıf ya da normal kilosu olan insanların da genetik olarak yüksek kolesterol hastası
olabileceklerini belirtti. Stein, öncelikle egzersiz yapılması, sigara
kullanımının bırakılması ve diyet gibi klasik yöntemlerle kolesterol seviyelerini
normale çekmeye uğraştıklarını ve eğer bu yöntemlerle başarılı
olunamazsa özellikle statin grubu ilaçlarla kolesterol tedavisine
başladıklarını belirtti.
Tedavisi mümkün
Prof.
Stein, halen kullanılmakta olan statinler olduğu gibi yeni ve daha
etkili statinlerin piyasaya verildiğini ve bu ilaçların diğer statinler
gibi karaciğere birden yüklenmeyen kontrollü salınımı ile hastanın
ilaçtan faydalanma oranını artırdığını belirtti. Kontrollü salınıma
sahip kolesterol düşürücü ilaçların (fluvastatin) günde
tek doz kullanılmasının ve kötü kolesterolü düşürüp iyi huylu
kolesterolün yükseltmesini sağlıyor olmasının bir avantaj olduğunun
altını çizdi.
Kolesterolü Düşüren Besinler Açıklandı
Son
araştırmalara göre çözünebilir lifler, soya, bitki özleri, bal gibi
işlevsel besinler, kolesterolü düşürerek sağlıklı beslenmeye yardımcı
oluyor. Mayo Clinic Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nyugen, kolesterolle
savaşmak açısından bu besinlerin önemli olduğuna dikkat çekiyor.
· Çözülebilir lif: Elma ve mercimek, vücudun kolesterol oranını
düzenleyen lifler açısından oldukça zengin. Yulaf tanesi ve yulaf
kepeği içeren ürünler de kalp krizini azaltabiliyor. Kalbinizi korumak
istiyorsanız, günde 3/4 kase ham yulaf ezmesi yemelisiniz.
·
Soya: 1998'de yapılan bir araştırma, düzenli soya tüketiminin
kolesterolü yüzde 10 oranında düşürdüğünü ortaya çıkardı. Bu olumlu
etkisinden faydalanmak için günde en az 25 gram soya tüketmelisiniz.
·
Balık: Balığın içinde bulunan doymamış yağ asitleri, damar tıkanıklığı
riskini azaltıyor. Aynı zamanda kandaki yağ oranını düzenliyor ve kanı
kayganlaştırıp, pıhtılaşmayı engelliyor.
· Bitki özleri: Kolesterolün bağırsaklar tarafından emilimini sağlayıp, kolesterol düzeyini dengeliyor.
Kolesterol
yüksekliğini tedavi etmekte en önemli unsur diyete uyum ve düzenli bir
yaşamdır. Lipitor denen ilacı 80 mg'a kadar Pravachol denen ilacı ise 40
mg'a kadar kullanabilirsiniz. Ancak, ilacınızın dozunu ayarlamada son
karar hekiminizindir. Sürekli halsizliği kolesterol yüksekliğine bağlamadan önce kan sayımınız gibi diğer tetkikleriniz ve fizik muayene bulgularınız bilinmelidir.
Kolestrolü Düşürmek İçin Ne Tür Gıdalar Tüketmeli?
Cevap: Kolestrolü
yüksek olanların kırmızı et,yumurta sarısı, her türlü kızartma, katı
yağlar, katı yağlarla yapılan pasta,börek gibi hamur işlerinden uzak
durması gerekir. Mümkün olduğunca sebze,meyve, beyaz et, ızgara olarak
tavuk özellikle balık, bol salata, sıvı yağ, zeytin yağ
tüketilmeli.Günlük yürüyüşler, egzersiz yapılmalı.Fazla kilolardan da
kurtulmaları gerekir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder